luni, iulie 05, 2004

autostop in europa

eu stiam de share riding daca dai pe google.com

gasesti calatori dispusi sa te ia impartind pretul benzinei



Tot mai multi tineri din Romania iau in calcul variante de concediu inedite

La marginea oraselor, de-a lungul soselelor, e plin de oameni care “fac cu mina”. Ei recurg la autostop fie pentru ca au pierdut un tren si nu mai au timp sa-l astepte pe urmatorul, fie pentru ca e mai ieftin ori, pur si simplu, pentru ca li se pare ca astfel iau parte la o aventura. Mai nou, romanii nu mai merg cu autostopul doar intre Pitesti si Rimnicu Vilcea, de exemplu. Exista destui tineri pentru care punctul de plecare intr-un concediu in strainatate este marginea drumului din localitatea de bastina.

Nimeni nu a avut inca ideea sa faca o numaratoare a autostopistilor. Exista doar site-uri dedicate lor, precum www.iamanene.com, in Romania, sau firme cu vechime, precum Mittfahrzentrale in Germania, care intermediaza legatura dintre soferi si autostopisti.

Se poate presupune insa ca e vorba despre un fenomen de masa. In general, cei mai multi autostopisti internationali sint tineri, elevi sau studenti in vacanta. Cei care aleg sa viziteze Europa facind autostopul au avantajul de a nu fi legati de un orar (aproape imposibil de respectat) si de a cunoaste oameni si povesti la care ghidurile turistice nu fac niciodata referire. Unii iau in considerare si aspectul pecuniar (in principiu, in Occident autostopistii nu trebuie sa plateasca contravaloarea “cursei”), dar cei mai multi sint indragostiti de aventura.



“Unii te controleaza in bagaje sa nu ai droguri”



Am stat de vorba cu mai multi tinerii romani care au facut diferite trasee prin Europa cu autostopul. Cei mai multi spun ca pina la granita prefera sa mearga cu trenul, eventual “cu nasul”. Apoi intreaba din masina in masina, pe fiecare sofer, daca nu are un loc in plus. “De fiecare data cind am urcat intr-o masina, soferul mi-a cerut sa-i arat actele, ca sa vada cu cine are de-a face”, povesteste Sorin M., care are la activ mai multe iesiri cu autostopul in Italia. “Sint unii soferi care iti controleaza si bagajele, ca sa nu aiba surprize in vama, cu marfa de contrabanda sau droguri”, mai spune el.

De obicei, soferii din strainatate nu-ti cer sa platesti nici daca te duc cu masina o mie de kilometri. Unii accepta sa fie cinstiti pe drum cu cite un snack sau o cafea. “Mie mi s-a intimplat de multe ori sa fiu eu cel cinstit. O data, niste italieni m-au dus chiar la un restaurant”, zice Sorin, apoi adauga: “Singurii care mi-au cerut mie bani, intotdeauna, sint soferii de TIR. Cred ca pentru ei asta reprezinta deja o sursa de venit pe care o iau in calcul la fiecare cursa”.



“Am platit doar spaga de la vama romaneasca”



Sandu Ardereanu este din Timisoara, are 26 de ani, si este eroul unui concediu, primul din viata lui de salariat, inceput la marginea orasului si desavirsit la 620 de kilometri distanta, in localitatea Budva din Muntenegru. “Mi-am luat concediu la inceputul lunii iunie si ideea era sa fac ceva deosebit. Am impachetat rucsac, cort, sac de dormit, bani, pasaport, trusa de prim-ajutor. Toate, mai putin biletul de sejur”, spune tinarul. In locul acestuia, Sandu Ardereanu a scos la imprimanta hirtii A4 pe care a scris Belgrad, Pancevo, Budva si alte nume de localitati de pe traseul pe care voia sa-l urmeze.

Intre Timisoara si Moravita, locul de iesire din tara, a fost luat in masina unor oameni de afaceri care mergeau la Belgrad. Nu i-au cerut decit sa plateasca, daca e nevoie, o spaga la vama. A fost nevoie, asa ca primii zece euro au ajuns in buzunarul vamesului roman. La Belgrad, Sandu s-a despartit de tovarasii sai de drum, a vizitat orasul, le-a admirat pe sirboaice, apoi a dormit intr-un hotel ieftin. In dimineata urmatoare, a fost la un pas de a renunta la excursie. “Nici o masina, nici cele cu numere de Romania, nu oprea sa ma ia. Pentru un drum de o ora, pina in Kremna, am asteptat trei ore in soare”, mai zice Sandu. La Kremna a ajuns cu microbuzul unor albanezi. S-a inteles cu ei intr-un amestec de engleza cu franceza. Microbuzul era condus cu viteza melcului, asa incit ziua a fost ratata. Seara l-a prins in Kremna, unde a innoptat in sacul de dormit, pe o banca.



Salvat de o unguroaica “pusa pe aventuri”



A patra zi a pornit spre Podgorica, nu inainte de a trece pe la un birt din localitate, de unde si-a cumparat biscuiti si ceva de baut. “Am mers pe jos vreo zece kilometri. Era trecut de ora 13.00 si eram rupt de oboseala”, povesteste tinarul. L-a salvat o unguroaica din Gyula, care mergea tot la Budva, “singura si pusa pe aventuri”. A avut noroc pentru ca pe drum s-a imprietenit atit de bine cu unguroaica incit la Budva au locuit doua saptamini in aceeasi vila, inchiriata cu cinci euro pe noapte. Acum, cei doi pregatesc un nou concediu, impreuna, in Romania. Cu masina unguroaicei.



“Ia-ma, nene” de pe Internet



A face autostopul fara sa te ploua sau sa te arda soarele este o noutate placuta pentru cei care vor sa calatoreasca in acest mod. Persoanele, mai ales tinerii, care trebuie sa ajunga dintr-un oras in altul isi pot “rezerva” acum un loc intr-o masina care merge in aceeasi directie pe site-ul www.iamanene.com.

De asemenea, soferii care pleaca la drum si se sperie de costul mare al benzinei sau doar se plictisesc singuri in masina isi pot gasi un client-calator pe acelasi site. De doua saptamini, doi tineri din Bucuresti au lansat site-ul www.iamanene.com, in amintirea studentiei si a orelor de asteptat in ploaie o ocazie care sa ii duca spre casa. “Am hotarit sa simplificam lucrurile si am construit acest site pentru ca voi sa nu mai stati pe drumuri si sa asteptati o masina”, spun Sergiu Teodosiu si Radu Preda. Prin intermediul paginii web, persoanele care detin un autoturism si vor sa imparta pretul benzinei cu cineva intra pe site si cauta un pasager. Daca nu exista unul care merge in aceeasi directie, adauga un anunt. Cei care nu detin un autoturism si vor sa faca autostopul, intra pe site si cauta o masina, iar daca nu gasesc pot, de asemenea, adauga un anunt. “Sistemul are multe avantaje, mai ales pentru tineri. In primul rind, prezinta un plus de siguranta, dat fiind ca nu vorbeste prima data cu omul linga care va calatori si chiar se pot imprieteni”, spune Sergiu. Un alt avantaj este pentru cei care vor sa calatoreasca in strainatate, mai ales in Ungaria, Austria, Germania, Republica Moldova sau Italia. Spre destinatiile respective, site-ul ofera aceleasi posibilitati de cautare ca si pentru teritoriul Romaniei. Iamanene.com este primul site de acest gen din Romania, pagini similare existind de mai mult timp in strainatate.





Un comentariu:

biggy spunea...

bucuresti-drsda;bucuresti istanbul;bucuresti budapesta sau balaton....toat au fost ok .dar cele mai cele au fost buc-valencia de doua ori.