Esential
"Lista de bucate" a navigatorilor
Un roman produce hrana pentru cosmonauti
V-ati intrebat vreodata ce mananca in spatiu cosmonautii sau cu ce se hranesc, in adancurile marilor si oceanelor, navigatorii de pe submarine? E clar ca ei nu pot intinde mese cu fripturi...
Dar oamenii de stiinta au cautat constant solutiile optime, de a concentra necesarul de substante nutritive in portii cat mai mici, iar ceea ce la un moment dat circula ca un banc - ca vom ajunge sa ne hranim cu pilule - pare sa fi devenit realitate.
Un chimist pe nume Stefan Manea, foarte pasionat de domeniu, a mers pana intr-acolo incat si-a deschis o fabricuta - S.C. HOFIGAL export-import S.A. - dotata cu o tehnologie de top, in care a investit enorm si unde prelucreaza plante medicinale si alge pe care le creste in fermele, laboratoarele si serele proprii, ce se intind pe 200 de hectare.
Din plante obtine extracte concentrate, folosind apa dezionizata, pe care le transforma apoi in produse finite. Nu foloseste nici un fel de insecticide sau ierbicide, ci doar sapa. Cu mari restrictii foloseste balegar, dar numai dupa ce a fost lasat la macerat 4 ani. "Suntem doua firme in toata Europa care facem asa ceva. Noi si o firma din Italia", ne dezvaluie, cu mandrie, Stefan Manea.
"Vedetele" intre cele 64 de plante si alge pe care le cultiva si prelucreaza sunt catina si spirulina, pe care Stefan Manea le considera "plante miraculoase". Din ele obtine extracte tipizate, apoi concentrate din care face tablete, capsule sau solutii.
Capsulele de catina si spirulina fabricate aici sunt ideale pentru cosmonauti si navigatorii de pe submarine, sustine Stefan Manea, pentru ca "sunt produse extrem de concentrate si sunt suficiente ca sa poti trai pe tot cursul unei zile, amestecul lor cantarind pana la 50 de grame, maximum.
Daca mananci 3 grame de spirulina dimineata si mai iei doua capsule de catina preparata de noi, ÇCatinofort�, nu mai ai nevoie de nimic, iar masa de pranz si de seara pot fi sarite, pentru ca ai tot ce-ti trebuie in organism. Catina si spirulina, preparate corect, ca la noi, sunt ideale pentru cei care presteaza o munca intelectuala si care trebuie sa munceasca 12-14 ore pe zi.
Nu te vei simti niciodata obosit dupa administrarea lor, explica Manea. De aceea, se folosesc si in procesele de slabire. In Japonia, peste 25% din populatie ia spirulina, fiind considerata ca un produs alimentar. Este recomandata si folosita in cantitati mari de cei care lucreaza in fata ecranelor, impotriva radiatiilor de toate tipurile.
Mai mult, in Japonia, unde a ajuns la un nivel foarte ridicat de prelucrare, este obligatorie pentru aviatori, care o primesc gratuit. Stefan Manea spune ca fabrica sa a fost "dezvoltata cu firme engleze si franceze". Concurenta din piata este mare si foarte dura in domeniu. Infiintata in anul 1990, firma "S.C. HOFIGAL export-import S.A.
" este prima intreprindere privata din Romania de produse obtinute din plante medicinale si exporta in tari precum Statele Unite, Cipru, Cehia, Rusia... Produsele sale vindeca bolile gastrointestinale, bolile de rinichi, osteoporoza, fiind administrate si in tratamente anticanceroase, cu rezultate foarte bune.
Sub forma de pastile, capsule, solutii sau creme, produsele obtinute din spirulina sau fructe de catina au inregistrat rezultate spectaculoase in tratarea problemelor de vedere - o latura foarte apreciata in special de soferi -, de asemenea in prevenirea imbatranirii, precum si pentru mentinerea in forma a capacitatilor inte-lectuale - un aspect foarte apreciat de elevi si de catre oamenii de
afaceri... Firma HOFIGAL va introduce, din luna septembrie curent, in premiera pe piata cosmeticelor, creme la monodoza, de unica folosinta, asa cum se intentioneaza, peste patru ani, in comunitatea europeana. Tot la monodoza vor fi comercializate si picaturile de pus in ochi.
"O data cu mine vor mai scoate nemtii", se lauda Manea cu realizarea sa, adaugand ca "acum, asa ceva au pe piata doar americanii si canadienii". Stefan Manea are o veste buna si in privinta substantelor injectabile, care vor fi comercializate sub forma de supozitoare, tot din luna septembrie.
In acest fel injectiile vor fi evitate, substantele respective vor fi introduse in corp fara a produce nici un fel de durere - o bucurie mai ales pentru copilasi - si, ceea ce este si cel mai important lucru, va disparea pericolul infestarii cu SIDA prin injectare. "Liniile acestea de fabricatie sunt facute cu englezii, iar tehnologia este romaneasca", spune Manea.
Marea sa mandrie este ca "din cele 70 de produse obtinute din plante medicinale, necomercializate inca pe piata, 30 sunt fabricate de HOFIGAL".
Marea sa mahnire este ca intreprinzatorii privati sunt sufocati in Romania de taxele catre stat, ei platind cu 50% mai mult investitiile pe care le fac pentru cumpararea utilajelor din import, comparativ cu facilitatile de care beneficiaza intreprinzatorii din strainatate la ei acasa.
Romania Libera, Rodica Daniciuc, 07 iul 2004
miercuri, iulie 07, 2004
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu