sâmbătă, iulie 17, 2004

Spania,venim!

Spania, sejurul favorit al romanilor in vara 2004 



Raluca Ion Bianca TomaSambata, 17 Iulie 2004

Vinzarile de sejururi in Peninsula Iberica cunosc vara aceasta un adevarat “boom”

Agentiile de turism au dat anul acesta lovitura cu ofertele de sejururi sau circuite in Spania. “Este destinatia favorita a romanilor in aceasta vara. Comparativ cu anul trecut, vindem peste dublu”, ne spune directorul de marketing al Agentiei Romantic Travel, Ciprian Enea. “In fiecare saptamina, trimitem spre Spania doua avioane charter, cu 160 de locuri, ticsite de turisti. La circuite nu mai avem nici un loc liber pina in septembrie”, spune si Florin Badalau, agent de turism la agentia J'Info Tours.

Dezmortindu-ti picioarele prin Barcelona, dai de parcul Guel al lui Gaudi, facut parca de mina unui copil care a aruncat din joaca bucati de ceramica colorata te miri unde, de casele lui Hans si Grettel construite ca de mina unui cofetar si de Rambla, unul dintre cele mai frumoase bulevarde din lume. “Porneste din inima Barcelonei si se sfirseste aproape de tarmul Mediteranei. Batindu-l, vezi sculpturi in aer liber, artisti, tiganci cu fuste colorate, rockeri batrini si hippioti pitoresti, scandinave trecute de a doua tinerete, tineri spanioli cu singe fierbinte si mimi, carora daca le dai un banut, iti imita absolut orice”, isi aminteste Ciprian Enea. Punctul sensibil al Barcelonei este Fintina Magica, unde pe toti turistii ii podideste, aproape fara exceptie, plinsul: “E un spectacol foarte emotionant de lumini colorate si muzica. Acolo am vazut pentru prima oara apa “dansind”. Ia diferite forme si ai senzatia ca asisti la un spectacol de balet, cu armasari prabusindu-se din goana in prapastii si printese inchise in turn. La “Canta, no Llore” (in traducere, “Cinta, nu plinge!), care este si imnul echipei FC Barcelona, toata lumea incepe sa plinga”, povesteste Ciprian. Aproape de Barcelona, dai de Costa Brava, bijuteria turismului din Catalonia, unde ai la un loc mare, plaja si munte. “Vezi strazi intregi cu palmieri, apa limpede si albastra, case micute si cochete. Este una dintre cele mai exotice plaje europene si te duce, asa, cu gindul la Caraibe”, mai spune Ciprian.

Visul gurmanzilor: paella si sangria

O vacanta pe sub palmierii Spaniei merge udata cit mai des cu sangria, bautura locala. Directorul de marketing al agentiei Romantic Travel, Ciprian Enea, nu s-a intors din Catalonia doar cu amintiri, ci si cu o reteta de licoare ca la Mama Dolores acasa: “Sangria este facuta din vin, o treime suc natural de portocale, o treime rom si una apa. Se amesteca, se adauga cuburi de gheata, pere si felii de mandarine si se tine la frigider intr-o carafa, neaparat din sticla, circa o ora. Se bea lichidul, se maninca bucatile de fructe si gata”. Cind vine insa vorba despre paella, mincarea traditionala, “cite bordeie, atitea obiceiuri”! Fiecare bucatar are propria lui reteta de paella, desi compozitia e aceeasi peste tot: orezul in care unii strecoara fructe de mare, iar altii carne de vita. Gustul diferit provine din felul in care geniul culinar jongleaza cu condimentele - de la sare si piper pina la ghimbir si curry.

Palma de Mallorca, perla Spaniei

Strazile inguste in panta, hotelurile cu balcoane pina-n sosea, palmieri, leandrul alb ori roz, padurile de pini ori ficusi uriasi iau prima data ochii vizitatorilor refugiati pe tarimul exotic al Palmei. Sezlongurile turistilor unsi din belsug cu lotiuni de soare cresc parca din nisipul curat, afinat si udat in fiecare dimineata cu masini speciale, al plajelor de linga Palma. Sezlongul si umbrelele pentru o zi de plaja costa patru euro, dar te poti ferici de la magazine cu o umbrela de trei euro care sa te apere de soare tot sejurul. Orice suc de portocale, absolut natural, la 250 de ml, nu costa mai mult de un euro la supermarket. Pe plaja, aceeasi cantitate se apropie de doi euro, iar berea are trei preturi: cel de pe plaja (3 euro), de la bar (1,80-2,50 euro) sau de la supermarket (sub un euro).

Romanii, cu alba-neagra si O-Zone

“Mai ia hi, mai ia hu, mai ia ha ha” ori “Vrei sa pleci, dar nu ma, nu ma iei...” auzi seara, din orice bar olandez ori circiuma cu butoaie de bere nemtesti. Hitul verii al celor de la O-Zone il cinta si nordicii, si pustoaicele cu cercei colorati din Spania, si nemtoaicele mai plinute, cu tricouri din bumbac si pantaloni din cinepa. Din loc in loc, pe linga faleza, apare cite un grup din mijlocul caruia se aude ceva agitatie. “Was ist das? Ist das richtig oder nein? (n.r. - varianta germana de la “Asta are, asta n-are, asta e cistigatoare”), urmata de un “Claudiu, fa-l pe neamtu' ala!”. In afara de romanii turisti, in Mallorca mai sint unii cu alba-neagra, foarte bine organizati. Cel care joaca cele trei bile negre are cel putin cinci complici. Doi pluseaza, arunca bancnote de 20 de euro in joc si vorbesc fie italiana, fie o germana pocita. (De obicei, ei cistiga, ispitindu-i in acest fel pe turisti sa intre in joc.) “Gasca” mai e alcatuita din unul care sta de sase si alti doi care “ii fac la buzunare” pe cei care stau gura-casca. Politia e prezenta peste tot, pe biciclete, motorete, masini mici, dube ori elicoptere. Sint zone asupra carora esti avertizat ca sint supravegheate cu camere video si nici macar un june dintr-o tara europeana care are pe mina o bratara colorata, semnul distinctiv al celor care locuiesc la hotelurile scumpe, nu are voie sa doarma, pe plaja.

“Mallorca Zeitung”

Putine agentii romanesti au contracte cu marile lanturi hoteliere din Mallorca sau cu cele amplasate chiar pe plaja. Ele sint specialitatea marilor firme “Thomas Cook” ori “Tui” si sint rezervate europenilor. Nemtii si olandezii, urmati de francezi si britanici, sint cei mai numerosi turisti ai insulei. De altfel, toate restaurantele si cafenelele de pe plaja au, in primul rind, meniuri in limba germana. Exista toate publicatiile renumite din Germania, Franta si UK si, pentru ca nemtii au facut din Mallorca o destinatie nelipsita, exista si un ziar in limba germana. Poti recunoaste o nemtoaica dupa berea pe care o bea la prinz, undeva la umbra, linga plaja, si dupa ziarul “Mallorca Zeitung” pe care il citeste pret de doua tigari.

Excursii nemtesti de trei ori mai ieftine

Excursiile oferite de agentiile romanesti in Mallorca sint destul de scumpe, iar nemtii, mai vechi in bransa, isi atrag conationalii cu preturi de doua sau trei ori mai mici. De exemplu, pentru un tur al insulei, agentiile romanesti cer cite 50 de euro de persoana, in timp ce micile agentii de sezon ale nemtilor nu iau  mai mult de 18 euro.

De ce sa te feresti

De agentiile romanesti care promit chartere din diverse locuri ale tarii. De cele mai multe ori, avioanele nu zboara decit din Bucuresti, noaptea, de pe aeroporturi utilitare. Nu toate hotelurile de trei stele au aer conditionat. In camerele orientate spre soare se produce efect de sera, iar in iulie si august temperaturile depasesc usor 40 de grade. Nu toate camerele au televizor. Chiar daca asa scrie in oferta, verificati si pe Internet. Pentru un televizor, la receptie ti se poate cere sa platesti in plus 35 de euro pe saptamina (pentru programele spaniole), respectiv 50 de euro (ca sa ai acces la programele prin satelit). Unele hoteluri de patru stele sint la mare distanta de plajele de nisip. Atentie, daca aveti copii mici, va puteti trezi ca cea mai apropiata plaja e stincoasa, iar intrarea in apa e foarte abrupta.

Ponturi

Verificati hotelurile pe site-urile agentiilor de turism straine - nu isi pacalesc clientii Din Germania, orice zbor spre Mallorca costa 50 de euro (evitati intirzierile si aveti tot confortul) La agentiile imobiliare din Spania, un apartament inchiriat intr-una din statiunile din Mallorca costa 500 de euro/luna. Intr-o astfel de varianta, cazarea pentru o saptamina te costa de trei ori mai putin decit la agentiile de turism.

Scump, dar merita

J'Info Tours Palma de Mallorca: varianta transport cu avionul, cazare 7 nopti, demipensiune Hotel “Isla de Mallorca”, trei stele  15.07-22.07 - 699 de euro; loc in camera dubla  23.07-02.09 - 724 de euro; loc in camera dubla  03.09-16.09 - 699 de euro; loc in camera dubla  17.09-30.09 - 687 de euro; loc in camera dubla  01.10-14.10 - 594 de euro; loc in camera dubla Prestige Tours Ibiza: varianta transport cu avionul, cazare 7 nopti, demipensiune Hotel “Hawaii”, trei stele  16, 23 iulie/3, 10 septembrie - 735 de euro; loc in camera dubla  30 iulie/6, 13, 20, 27 august  - 815 euro; loc in camera dubla Romantic Travel Pachetul “Vacanta de vis pe Costa Brava” -  combina circuitul, pe ruta Ungaria-Austria-Italia-Franta-Spania, cu sejurul la Costa Brava Pret: 430 de euro de persoana Pretul include:  transport cu autocarul de doua stele  cazare 11 nopti in camera dubla: 4 nopti la hoteluri de 2 stele si 7 nopti la hotel “Santa Fe”, de 3 stele, din Callela (cea mai cunoscuta statiune din Costa Brava)  7 demipensiuni la restaurantul hotelului “Santa Fe” din Callela  ghid atestat

Niciun comentariu: