In acest sens, patronatul a dat drept exemplu Bulgaria, care a renuntat la accizele la bijuteriile din aur si argint inca de acum doi ani. In momentul de fata, Codul fiscal prevede ca acciza in cazul importului sau producerii de bijuterii din aur sa fie de 20%, cu exceptia verighetelor, care sunt scutite de acciza.
PBR sustine ca eliminarea accizelor ar face ca o mare parte din piata subterana a bijuteriilor sa treaca in zona legala, acest lucru generand incasari suplimentare la buget. Conform unui studiu realizat de GFMS Ltd. pentru PBR, piata neagra a bijuteriilor este de aproape patru ori mai mare ca piata legala.
Specialisti in macroeconomie spun ca eliminarea accizelor ar avea ca efect chiar dublarea incasarilor la buget, iar pretul aurului ar scadea si, in plus, s-ar putea crea noi locuri de munca. Prin eliminarea accizei, preturile mai mici vor face ca persoanele interesate sa migreze catre piata legala.
In opinia patronatului, neeliminarea accizei la bijuteriile din aur poate duce chiar la disparitia bransei bijutierilor. La cei 1000 de producatori inregistrati oficial, productia si importurile de bijuterii din aur sunt reduse comparativ cu alte tari, respectiv 250-300 de kilograme pe luna, mai arata studiul.
Cele mai raspandite sortimente sunt inelele de dama, in proportie de 60%, accesoriile pentru barbati reprezentand doar 10% din productia de bijuterii. Chiar daca studiul realizat de GFMS Ltd. arata ca piata internationala a aurului este in scadere, in Romania, piata bijuteriilor cunoaste o crestere de 10-20% pe an, ceea ce face ca tara noastra sa poata deveni o posibila piata de desfacere.
PBR estimeaza ca romanii cumpara anual 3000 de kilograme de bijuterii din aur, ceea ce inseamna ca, la o populatie de 21,7 milioane de locuitori, consumul mediu pe cap de locuitor este de 0,14 grame de aur. La nivel mondial, consumul de aur variaza intre 0,16 grame pe cap de locuitor in Brazilia si China, iar in Emiratele Arabe Unite ajunge la 33,68 de grame.
In Europa, cei mai bogati par sa fie italienii, acestia putandu-se mandri cu 1,42 grame de aur/locuitor. Pe locul doi se situeaza Anglia, al carui consum pe cap de locuitor este de 1,22 grame, urmeaza Franta - cu 0,74 grame, locul patru revenindu-i Germaniei - cu 0,35 grame.
Cotidianul, Nicu Stan, 07 iul 2004
miercuri, iulie 07, 2004
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu