joi, noiembrie 04, 2004

cutremurul,ca preludiu al orgasmului scoartei terestre

Semnele unui cutremur devastator vor putea fi depistate din timp



O noua teorie sustine ca seismele majore sint prevestite de o combinatie de tremuraturi si cutremure “lente”

Cercetatorii japonezi si canadieni au observat fenomene inedite care ar permite, in sfirsit, ca seismele majore sa poata fi prevazute, releva, in ultimul sau numar, saptaminalul francez “L’Express”. Din luna septembrie a acestui an, o serie de cutremure de anvergura zguduie intreg globul.



Dupa Spania, Algeria, Rusia, California, Insula Bali, Taiwan si China, a venit rindul Japoniei: un seism cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter in regiunea Niigata.

Acest lant “zguduitor” nu este totusi neobisnuit, spun specialistii, potrivit carora de acum si pina la sfirsitul anului 2004, planeta ar urma sa se zdruncine la fel de mult ca si in 2003, respectiv sa se inregistreze 25.000 de seisme.



Ingrijorarea seismologilor, bazata in principal pe date statistice, se refera insa in principal la absenta, in ultimii ani, a unei catastrofe majore de genul “Big One”, cum ar fi cea care a lovit San Francisco in anul 1906. Vestul Statelor Unite si alte zone ale lumii precum Japonia, China sau Turcia sint considerate zone cu inalt risc seismic.



Prin urmare, este necesara o mai buna prevedere a marilor seisme, de peste 7 pe scara Richter.



“Predictia este departe de a fi operationala, dar mijloacele tehnologice - seismometre, sateliti de pozitionare globala GPS, imagerie radar - permit astazi detectarea de noi semnale precursoare ale unor megaseisme”, explica Alfred Hirn si Mireille Laigle, din cadrul sectiei de seismologie a Institutului de Fizica Pamintului din Paris.



Placi tectonice si fluide



In revista “Science”, cei doi cercetatori au evidentiat lucrarile efectuate in Japonia si in Canada, in zone asa-numite de “subductie”, unde au fost observate fenomene inedite, numite “seisme lente” si “tremori” (tremuraturi).

Cutremurele “lente” seamana cu niste alunecari in adincime la granita placilor tectonice, care, spre deosebire de cutremure, au loc pe parcursul mai multor saptamini sau chiar luni. De remarcat ca si cutremurul petrecut saptamina trecuta in Romania a fost catalogat ca seism “lent”, specialistii asociindu-l exact cu acest fenomen de “subductie” a placilor tectonice.

Cele din a doua categorie sint niste unde seismice, inregistrate gratie retelei dense de seismometre instalate in Japonia dupa catastrofa de la Kobe, din 1995. “Ele corespund unui ecou de fluide ce se propaga incet la citeva zeci de kilometri adincime, in vecinatatea placilor”, precizeaza Pierre Henry, cercetator in cadrul Centrului National francez de Cercetari Stiintifice.



Specialistii estimeaza ca imbinarea acestor doua fenomene ar putea prevesti cutremure foarte puternice.

Mai ramine acum ca aceste descoperiri sa fie confirmate si pe alte zone geografice. “Este vorba despre un nou cimp de studii, insa pe viitor nimeni nu mai poate spune ca prevestirea seismelor este imposibila”, conchide Alfred Hirn.



Rompres, 04 noi 2004





Niciun comentariu: