duminică, mai 16, 2004

Tot aginturile au actionat cu...Arte?!

27.02.04

Canalul DE TELEVIZIUNE FRANCO-GERMAN pe care il difuza intr-o vreme si societatile de cablu a transmis miercuri seara un film despre ceea ce unii numesc inca ,,evenimentele din decembrie 1989,,

Un film intitulat sah mat : revolutia Romana si care nu este de fapt o ancheta,ci un fel de colaj de imagini menite sa demonstreze o teza.Anume ca Revolutia a fost si rezultatul anumitor manipulari din umbra orchestrate din afara tarii de catre serviciile secrete din S.U.A. ,U.R.S.S. si Ungaria.Iata deci, ca peste ani este recomfirmata peste ani declaratia lui Ceausescu care declara inca in valtoarea evenimentelor ca este eliminat de la putere in urma unui complot urzit in strainatate.Este ,cel putin , tezasustinuta de realizatoarea filmului Suzane Branshteter.Se poate spune ca ea ne prezinta un punct de vedere germano -maghiar insistand deliberat asupra unor elemente carora le da o importanta majora din parcursul evenimentelor.

Incercarea laudabile de a redescoperi istoria risca sa deformeze realitatile in sensul dorit de autori.Trebuie sa spun ca uneori limita intre a informa si a dezinforma este greu de stabilit.Cel mai prezent si des citat dintre actorii si martorii Revolutiei Romane este in mod surprinzator fostul premier maghiar Miklosh Nemeth.El intervine de mai multe ori pe parcursul filmului,cu precizari ale situatiei din Romania,din care unele surprinzatoare.Aflam astfel de la un martor avizat , ca Ungaria prin serviciile secrete direct interesate se afla in stransa legatura cu unii dizidenti din Romania carora le asigura audienta in vest si le furniza

,, arme,,.

Pe de alta parte din lagarele de refugiati din Ungaria,Austria si Germania CIA a recrutat si a antrenat cetateni Romani pentru o eventuala interventie in Romania.

Din film reiese ca Ungaria si lobby-ul Unguresc din Statele Unite au jucat un mare rol in prabusirea lui Ceausescu, sprijinindu-l de exemplu pe pastorul Tokesh,caruia i-au asigurat audienta internationala.

Se afirma din nou, ca scopul principal al politicii lui Ceausescu de urbanizare a zonelor rurale era de fapt daramarea satelor Unguresti si Germane- afirmatie des repetata care a devenit un adevar pentru Occidentali.

De remarcat de altfel ca filmul despre Revolutia Romana incepe cu o marturie in limba maghiara a parintilor unui tanar Ungur din Timisoara ucis in decembrie 1989 si se incheie pe acelasi ton , cu lacrimile mamei filui impuscat ,Gheorgy Kelemen.

Interventiile martorilo Romani sunt aproape derizorii, presedintele Iliescu face o declaratie neutra,Stelian Tanase apare de mai multe oric fara sa anunte nimic important,Doina Cornea pe fundalul cimitirului din Cluj ne anunta ca a avuut legaturi cu ambasadele straine,iar fostul securist Gheorghe Ratiu ne da o explicatie a mortilor inutile din timpul Evenimentelor(grupuri de militari si de civili inarmati trageau unii intraltii,fiecare banuind ca ceilalti sunt teroristi ceausisti.!

Generalul Stanculescu despre care primul ministru Nemeth anunta ca vorbeste bine limba maghiara! si a colaborat cu atutoritatile de la Budapesta, apare cateva minute in film ca sa ne anute ca-si va publica Memoriile in 2007.!Mai aflam o importanta informatie: generalul bilingv le-a facut oaspetilor de onoare cadou o cafea turceasca!

Revenind la complotul americano-sovieto-unguresc care a dus la caderea lui Ceausescu si a comunismului.Filmul promoveaza ideea ca Statele Unite vroiau neaparat sa il dea jos pe Ceausescu (cel care se gandea sa infiinteze o banca pentrU SI CU ARABI:) si pentru ca el reprezenta un obstacol in Reunificarea Germaniei si deci ulterior a Reunificarii Europei.O ideea ciudata...

Pe de alta parte Uniunea Sovietica vroia si ea inlaturarea lui Ceausescu ,pentru ca acesta se opunea perestroicii lui Gorbaciov.

In sfarsit ,Ungaria vroia sa ii apere pe ungurii din Romania.

Cei trei aliati in lupta impotriva lui Ceausescu au folosit intreg arsenalul destabilizarii ,pe care il prezinta in detaliu un specialist Francez care a lucrat in servicul secret.Afirmatii generaliste de lectii ale spionajului,simpliste, de altfel.Prin montaj (de mai multe ori folosit cu inteligenta dezinformatoare)insa se lasa sa se inteleaga ca toate informatiile in cauza se aplica Revolutiei Romane.Orcium ar fi ,este neindoios ca serviciile secrete si mass-media din Occident (cel mai bun exemplu este Radio Europa Libera) au facut tot ce au putut pentru a compromite imaginea pozitiva pe care o avea la un moment dat Ceausescu (preparata de aceeasi mass-media la comanda:)

Aceleasi servicii au fost de fata la incitarea manifestantilor de la Timisoara, ceea ce Nu inseamna ca Revolutia Romana a fost rezultatul unei manipulari!O! ce moment de gratie Divina.

Dar NU trebuie uitate Revolutia de palat si revolta semispontana.Va mai amintiti?!In orice caz, flimul semnat de Suzane Bramshted ar putea servi ca un model de ancheta postmodernist.Cateva afirmatii generale carora incearca sa le dea un sens precis, canalizandu-le in asa fel incat sa justifice o teza preconceputa ,dinainte acceptata.Martorii care apar in film ,ei fac putine declaratii la obiect care sa comfirme teza inainte amintita.fILMUL VA STARNI O FURTUNA DE COMENTARII IN rOMANIA(SUNT CURIOS DACA VA fi difuzat),dar ADEVARUL despre Revolutia din decembrie 1989,intregul ADEVAR MAI RAMANE INCA DE STABILIT.Si nu se poate spune,din pacate ca filmul transmis miecuri seara de ARTE este o contributie importanta in acest sens...

Sah Mat.(ARTE)

Dupa cum bine stiti ,,Pasiunea,, lui Mel Gibson cu Maia MORGENSTERN in rolul Mariei a fost lansat ieri in America (cu o prezenta in sali platita deja pe 30 de milioane de $ din 4000 de sali )Nu exista nici o urma de razbunare impotriva poporului evreu in actiunile .

impotriva lui Hristos.Maia spune ca nu este antisemitism,Monica Bleluci ,prezenta ca Maria Magdalena in film spune la fel.

Polemica in jurul lui starneste doar publicitate :)eclipsand si Oscarul.Ce e stapanul Ineleleor!?Pe cine mai intereseaza? De pastile crestine ajunge si in Europa acest film.Va voi atentiona la timpul potricvit.

Am studiat mai mult saptamanile astea,dar promit un mesaj periodic emeritilor lectori ai acestui blog:)Va astept si in particular cu alte idei personale sau polemici.Orice va atrage atentia.Am remarcat ca nu este nevoie sa mai notez si sa descriu pe larg Voi scrie ce imi trece prin minte (in ziua erespectiva)daca exprima opinia despre ceva nou ,traiul de aici si sper interesant.

Va salut cu umbrela deschisa(aici ploua de 10 zile-si nu este inundatie)

Niciun comentariu: