sâmbătă, mai 07, 2005

despre singuratate

Singurãtatea nu e întotdeauna consideratã ca pãgubitoare. Din ce în ce mai des, observatorii opereazã o distinctie importantã între singurãtatea suportatã si cea liber consimtitã. Numãrul persoanelor care aleg cu bunã stiintã modul de viatã solitar sporeste zi cu zi în societatea occidentalã modernã
In alte vremuri, singuraticul era asimilat deseori cu pustnicul. Ceva mai aproape de noi, sentimentul de mizantropie s-a bucurat de o adevãratã recunoastere culturalã. Alceste, eroul lui Molière, spune : " Je veux qu'on me distingue ; et pour le trancher net, l'ami du genre humain n'est point du tout mon fait ".
Azi, optiunea pentru singurãtate nu e mai e o consecintã a unei optiuni filozofice, religioase sau caracteriale, ci una a însui modului de viatã.
Observatorii noteazã sã singurãtatea, nu e chiar o optiune liber consimtitã, nu e chiar un lucru rãu. Singurãtatea alergãtorului de cursã lungã, de exemplu, dã satisfactii celui care o resimte. Singurãtatea omului aflat la putere, de asemenea, devine un fenomen rãspîndit în societatea occidentalã contemporanã în care responsabilitatea realã e din ce în ce mai mult distribuitã pe scara socialã.
Psihologic vorbind, o prietenie este un fel de acord partenerial, stipuland drepturi si obligatii mai mult in registrul implicit decat in cel explicit, asa cum se intampla in cazul casatoriei. Imposibilitatea de a sustine un astfel de acord nu are consecintele unui divort, de exemplu. Desfacerea unui cuplu (a unei prietenii) este mai putin spectaculoasa decat un divort (partaj, atribuirea copilului, mutarea din locuinta etc). Daca un divort are, de regula, un vinovat, despre prietenie (cuplu) nu putem gandi la fel. Desfacerea unei prietenii este rezultatul unei incompatibilitati pe care nu o judeca cineva exterior si nici nu are consecinte materiale.
Doi oameni singuri au trait o vreme in uniune liber consensuala si tot in consens au decis sa redevina oameni singuri. Nimeni nu are de reprosat nimic, fiecare din cei doi, insa, isi traieste despartirea dupa cum se pricepe. ..oameni suntem si gresim. Cand treci printr-o despartire, intr-adevar ai nevoie de un prieten care sa-ti fie alaturi. Insa prietenul nu poate fi acelasi care iti provoaca durerea - logic, nu? De aceea, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa intrerupi total legaturile cu el, macar pentru un timp ("un timp" inseamna cateva saptamani, cateva luni - in nici un caz doua zile). Bine ca exista posta electronica sa comunici ce simti,asta ca sa nu ti inauntrul tau.Nu astepta neaparat raspuns.Dupa despartire, mai ales daca ati fost impreuna mult timp, ai nevoie de timp ca sa te regasesti, sa-ti amintesti cum e sa fii numai tu cu tine, sa iti dai seama cine esti acum, dupa experienta unei relatii serioase.
ce zic specialistii de alte greseli posibile dupa o despartire
,,Greseala nr. 3: "Niciodata nu voi mai gasi pe cineva ca el"
Bineinteles ca nu vei mai gasi pe cineva ca el. Vei gasi pe cineva mai atent, care te va iubi mai mult si te va face mult mai fericita. Hai sa gandim logic: nimeni nu iese dintr-o relatie in care se simte bine. Oricat de mult te-ar durea, trebuie sa admiti ca nu era fericit cu tine, de asta te-a parasit. In cazul in care el nu era fericit, nu avea cum sa te faca pe tine "happy". In concluzie, mai bine ca s-a terminat. Este preferabil sa fii parasita decat jumatate a unei relatii suferinde.,,
Pentru Ema cateva sfaturi.

2 comentarii:

ONE LOVE spunea...

Inapoi la insemnari

"Nu e vorba de tine, eu sunt de vina", o clasica a despartirilor
Club.Neogen - Luni, 23 Mai, 2005 09:50:00
Despartirile sunt dificile. Doar oamenii meschini se bucura de aceste momente, ceilalti incercand sa diminueze suferinta partenerului. E un lucru demn de apreciat, dar el conduce la cele mai stranii declaratii, astfel incat la final nimeni nu stie ce s-a intamplat.

Una din cele mai faimoase explicatii pentru o despartire este "Nu e vorba de tine, eu sunt de vina", o scuza sora cu "Nu e al meu"- replica data ofiterului de politie sau "Nu imi amintesc"- folosita in politica. Nu e o
replica prea buna, dar uzuala si fiecare poate intelege ce vrea din asta. Va prezentam cele mai populare scenarii de despartire:

*Tu esti de vina, din vina ta va despartiti. Partea proasta e ca nu vrea sa iti spuna ce nu e in regula cu tine. Partea buna e ca lucrurile nu stau chiar asa de prost, de fapt incearca sa iasa cu constiinta curata din relatie. Incearca subtil sa discutati despre schimbarile pe care le-ai
putea face ca sa mearga relatia, asta in cazul in care tu continui sa crezi ca merita.

*Celalalt e de vina. Sunt cazuri in care acest cliseu reflecta realitatea. Daca zice ca el/ea e de vina, poate chiar asa este. Poate nu se adapteaza la ritmul si modul tau de viata, ii e frica de cainele tau sau s-a decis ca vrea sa fie singur/a. De obicei in orice relatie exista indicii ca
totul merge bine sau rau. V-ati certat? Erati constienti de problemele relatiei? Daca in mod cinstit preia vina asupra ei/lui, cel mai inteligent lucru pe care il poti face e sa intelegi si sa accepti.

*Altcineva e de vina. Aceasta scuza e cea mai ieftina si e folosita de cei mai putin onesti care vor sa scape de o relatie pentru a fi pregatiti pentru urmatoarea. Daca intr-adevar asa stau lucrurile, sfatul cel mai bun
este sa treci peste, meriti mai mult. Curaj si lasa sfarsitul sa fie sfarsit.

Despartirile nu au fost si nu vor fi niciodata usoare, dar singurul lucru bun pe care poti sa il faci e sa treci peste. Asteapta sa iti revii si ia-o de la inceput. Nu ajuta cu nimic daca iti petreci timpul analizand si
supra-analizand cele cateva replici de la ultima voastra intalnire care nu inseamna nimic. Mai ales ca pe Noi2 sute de mii de persoane asteapta un semn de la tine.

Adryang Alyin spunea...

Cei care ne merita cel mai putin dragostea, au cel mai mult nevoie de ea....daca se comporto non violent.

Nu este important ce suferim din partea dusmanilor,
ci importante sunt faptele noastre fata de ei.(le vor intelege mai tarziu)

Daca am putea vedea ce este in inima fiecarui dusman al nostru,
am gasi atata suferinta si necaz ca ne-ar apuca imediat mila.(prefer compasiunea)

Adesea, oamenii uita ca una din componentele importante ale dragostei
este vointa de a iubi.(si cand ceva e rupt inautru aceasta vointa nu mai exista,dar cand este si frica,,nici nu mai poti).
Nu poti porunci inimii! Dragostea se castiga, respectul se merita.

Indragostirile sunt ca varsatul de vant:
formele cele mai grave apar la oamenii mai in varsta.(si eventual nematurizati emotional)
Dragostea este un joc ciudat: sau amandoi castiga sau amandoi pierd ...
Daca apare o cearta, tine minte ca ai mai multa dreptate decat
vrea celalalt sa recunoasca si mai putina ... decat vrei tu sa recunosti.

DEZAMAGIRE

In caz de dezamagire trebuie verificat cine poarta mai multa vina:
amagirea sau ...amagitul.

Dezamagirea este adesea sarea vietii.

Nu-ti fa iluzii, ca sa n-ai deziluzii.
DESCURAJARE

Descurajarea se naste din nemultumirea fata de trecut, dezamagirea fata de prezent si de increderea in viitor. Ea aduna la un loc ingratitudinea fata de binecuvantarile de ieri, indiferenta fata de oportunitatile de astazi si nesiguranta fata de surprizele zilei de maine. Cine este imbolnavit de ea este orb la frumusetea din jur, surd la gemetele celor aflati in suferinta si fara grai langa cei care au nevoie de nadejde. Manifestarile ei cuprind lipsa de rabdare, imaturitatea in gandire si cartirea fata de Dumnezeu.

"Sufletul nostru incarunteste inaintea parului", a observat cineva.
Descurajarea ne poate afecta la toate varstele.
Cea mai comuna cauza a ei este pierderea temporara a perspectivei din viitor.
Incredinteaza-ti viitorul in mana Domnului si te vei bucura iarasi de viata.

Uneori, Dumnezeu ne aseaza in intunerec ca sa vedem ca El este Lumina.

Dificultatile ne intaresc sufletul, tot asa cum munca ne intareste trupul.
- Seneca
Te iubesc nu doar pentru ceea ce esti,
ci si pentru ceea ce sunt, atunci cand sunt cu tine.

Te iubesc nu doar pentru ceea ce ai facut din tine insuti,
ci si pentru ceea ce faci scum din mine.
Te iubesc pentru ca mi-ai facut mai mult bine decat orice convingere
si m-ai fericit mai mult decat oricare soarta.

Ai facut asta chiar fara sa ma atingi,
fara sa-mi vorbesti, fara sa-mi faci macar un semn.
Ai facut-o doar prin simplul fapt ca existi si,
la urma urmei, s-ar putea ca tocmai asta sa fie ceea ce se intelege
de obicei prin cuvantul "prieten"!

"Dorinta de a fi iubit pentru ceea ce esti in tine insuti
este o reflectare a Inimii lui Dumnezeu
care se oglindeste in inima noastra."